Estetik Diş Hekimliği Nedir?
Estetik, sağlıklı ve uyumlu bir görünüm bütünü olarak tanımlanabilir. Estetik diş hekimliği de ‘güzel’ görünümü bozan her türlü etkeni giderecek, çürük tedavisinden diş kayıplarının tedavisine, diş eti tedavisinden diş rengi-formu-boyutları ile ilgili işlemlere, diş hekimliği uygulamalarının geniş bir tayfını içerir.
Alt başlıklar estetik diş hekimliğini açıklamaktan çok merak edilen ve sorulan konularla ilgili genel bilgiler içerir.
Gülüş Tasarımı
Gülüş tasarımı nedir?
Gülüş tasarımı, hekimlik ve sanatın birlikte uygulanarak, kişiye özel ideal gülüşün oluşturulmasıdır. Yüz hatları, cinsiyet, yaş, gülüş simetrisi, dişlerin sıralanışı, formu ve renkleri, dudaklar ile diş etleri gülüş ifadesini belirleyen faktörlerdir. Gülüş tasarımı, tüm bu faktörler ve kişisel istekler göz önüne alınarak sağlıklı ve doğal görünümün planlanmasıdır.
Bleaching (Diş beyazlatma)
Diş beyazlatma, diş renginin daha açık hale getirilmesidir.
Genetik nedenlerle koyu renkli olan dişler bleaching ile birkaç ton açılabilmekte, nekroz dişlerde ya da bazı kanal tedavilerinden sonra olabilen tek diş renklenmeleri, uzun dönem sigara, kahve, kırmızı şarap gibi gıda ya da ürünlerin tüketimi nedeniyle oluşan, lekeden ziyade içsel renklenmeler bleaching yöntemi ile giderilebilmektedir.
Kimyasal yöntemler koruyucu ve daha etkili olması nedeniyle tercih edilmekte, abraziv-aşındırıcı yöntemler ise tercih edilmemektedir. Çeşitli ışık kaynakları yalnızca işlem sırasında hızlandırıcı etkiye sahip olduğu için kullanılmaktadır.
Kimyasal beyazlatma dişlerin üzerine oksidatif jeller uygulanarak gerçekleştirilir. Kapalı karbon bağlarının açılması ile dişler daha açık renkli hale gelir.
Beyazlatmanın süresi tercih edilen bleaching patının türüne ve yoğunluğuna, hedeflenen renk tonuna göre değişir. Başlangıçtaki renk tonu da önemlidir; örneğin sarı renkli dişler gri renkli dişlere göre işleme daha iyi cevap vermektedir.
Pembe Estetik
Pembe estetik, gülüş hattındaki diş ve diş etlerinin boyutu, konumu, simetrisi ve dudaklarla uyumlu ilişkisini ifade etmektedir. Diş eti çekilmesi olan dişler uzun görüleceği gibi pasif sürmesini tamamlamayan dişler de kısa, yatay dikdörtgen ya da kare görünür.
Gummy smile yani diş eti gülüşüne sahip, güldüğünde diş etleri çok görünen bireyler çoğu kez rahatça gülmekten çekinmektedirler.
Tüm bunların düzeltilmesi çoğu kez yalnızca küçük cerrahi işlemlerle mümkündür
Pembe estetik için gerekli işlemler yalnız sağlıklı diş etlerine uygulanabilmektedir.
Laminate Veneer
Laminate veneer, dişlerin yalnız ön yüzüne uygun estetik materyallerin ince bir tabaka halinde uygulanması işlemidir.
Dişlerin küçük hasarlarını düzeltmek, aralıklarını kapatmak, renk, form ve dizilimlerini düzenlemek için minimal abraziv yöntem olması nedeniyle tercih edilirler.
Yaprak porselen olarak da adlandırılan porselen laminate veneerlerin yapılabilmesi için diş eti sınırında ve bazen kesici uçta küçük aşındırmalar gerekebilmektedir.
Kompozit laminate veneerler daha koruyucu olabilmektedir ancak kompozit ile seramik laminate veneerlerden birini diğerinin muadili olarak düşünmek doğru değildir. Her birinin farklı avantajları olduğu için neyin daha iyi olduğuna vakaya göre karar verilir.
Estetik Kuron ve Köprüler
Diş kaplamaları, kuron ve köprüler, diş eksikliğinin tedavisinde implant üstü ve diş üstü protezler olarak kullanılırlar. Doğal dişleri korumak için de aşırı madde kaybı durumunda ya da hareketli protez planlamalarında ihtiyaç duyulan tedavilerdir.
Günümüzde beklediğimiz biyouyum, dayanıklılılık ve estetiği sağlayabilen malzemeler oldukça gelişmiştir. Ne amaçla ve hangi bölgeye uygulanacağına göre tercih yapılsa da en sık tercih edilen malzemeler, en estetik olandan başlayarak şöyledir;
- >Cam press seramikler,
- >Zirkonyum destekli porselenler,
- >Metal destekli porselenler